De kracht van stilte

De kracht van stilte

De kracht van stilte

De energie die voortkomt uit echte stilte is niet te meten. Als je ‘de kracht van stilte’ intoetst op Google komen er 703000 hits naar boven. Zelf heb ik er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en valt er voor mij ook niets te bewijzen. Maar ik heb er zeker mijn eigen theorie over, die ik graag met u wil delen.

Stilte is een zeer belangrijk instrument om je te ontwikkelen. Als er stilte heerst, kun je er zelf  voor kiezen om een geluid te maken of niet. Zo simpel en toch zo doeltreffend. Voor de mensen en de kinderen om ons heen is dit geen bewust proces. Het is vooral een onbewust proces waarmee ik anderen stimuleer om hun eigen kracht te leren kennen en het te gebruiken.

De mens is een ingewikkeld fenomeen, dat naar mijn mening niet alleen bestaat uit een lichaam zoals in de biologielessen beschreven. Alle indrukken die wij krijgen van buitenaf moeten door onze hersenen, onze ziel, onze geest en ook door ons lichaam verwerkt worden.

De hedendaagse maatschappij vraagt heel veel van ons. “Vroeger”, nog niet eens zo heel lang geleden, was de maatschappij eenvoudiger, de wereld was nog niet zo groot voor de mensen en de sociale interactie was gemoedelijker. De maatschappij, wij, jij en ik, hebben gezorgd voor een heel snelle technologische en industriële vooruitgang. Ik heb er geen oordeel over of dit beter of  slechter is. Waar ik wel een oordeel over heb is dat die vooruitgang ons voorbij is gehold. Stilte is steeds zeldzamer geworden. Dit kan de mens niet aan op de manier zoals we dat nu doen (denk aan burn-out en alle ziektes die zich de laatste halve eeuw als een razende hebben ontwikkeld) en we zadelen er ook onze kinderen mee op.

Wat ik wil, is zo leven, en de mensen om mij heen zo laten leven, dat ze zich bewust zijn van hun kunnen en hun doen. Daardoor worden ze sterk en krachtig genoeg om de technologische en industriële vooruitgang in te halen en kunnen ze de vooruitgang sturen vanuit hun eigen kracht.

Je eigen kracht is een zo machtig instrument waar heel veel aan voorbij wordt gegaan. Ik geloof dat de mens alles voor elkaar kan krijgen als je maar in jezelf gelooft en de keuzes maakt die bij jou passen. Gebruik stilte om je eigen kracht te ontdekken en je eigen keuzes te maken. Laat je niet leiden door de prikkels van buitenaf, maar zoek het in jezelf. In ieder mensenleven zijn er hobbels en tegenslagen, maar als je je eigen doelen kent, keuzes weet te maken vanuit wie jij bent dan is het áltijd goed.

Anouk

 

IMG_8901