Activiteiten logeren

Activiteiten logeren

De dagen dat de kinderen komen logeren hebben een duidelijke indeling. In de ochtend verzorgen wij de dieren en in de middag is er een groepsactiviteit.

In de ochtend geven we de paarden en de schapen te eten, mesten we de stallen uit en zoeken we de eieren van de kippen. Maar lekker een beetje rondfietsen of lopen op het terrein mag natuurlijk ook.

Op de zaterdagmiddag en in de vakantie hebben wij ’s middags een groepsactiviteit. Welke activiteit dit is hangt af van het seizoen, de leeftijd en de wens van de groep kinderen op dat moment.

We werken aan de ontwikkeling van kinderen vanuit de dagelijkse bezigheden. Wij zullen nooit zeggen: ‘wij gaan je nu dit of dat leren’. Ieder kind krijgt zijn eigen opdracht zonder dat hij of zij er iets van merkt. De een moet gewoon ontspannen zonder de druk van het dagelijkse leven, een ander heeft uitdaging nodig of wil graag al zijn of haar ideeën uitproberen. Bijvoorbeeld een cake bakken met meerdere personen, lezen, rekenen, de taken onderling verdelen, samenwerken. Er zijn leiders en volgers (en draai dit eens om), er moeten huishoudelijke taken gedaan worden zoals de afwas en opruimen. En het eindproduct is iets om trots op te zijn en te delen met anderen.

De paarden zijn bij een aantal kinderen een belangrijke (therapie) onderdeel van de zorgboerderij. Paarden zullen je nooit afvallen, ze zullen nooit lelijk tegen je doen als je ze goed behandelt, je moet ze goed leiding geven en vertellen wat je van ze wilt. Hierdoor wordt het zelfvertrouwen vergroot en worden er overwinningen behaald. Rijden op een paard betekent de rust in jezelf vinden, je concentreren op jou en het paard en kijk eens wat er gebeurt… je hebt plezier en het lukt. Dit alles niet omdat iemand tegen je zegt je moet maar omdat je het zelf wilt.

De andere dieren hebben allemaal een functie op de boerderij, kippen lopen los rond en het is bij ons elke dag Pasen, de schapen zorgen voor het heel bewust meemaken van de seizoenen, de lammetjes worden geboren in de lente, ze worden geschoren in de zomer, in de herfst gaan de (ram)lammetje weer weg, en in de winter vormen ze weer een dikke wolvacht, dan is de cirkel weer rond.

De momenten aan de eettafel gebruiken wij voor de kringgesprekken, luisteren naar anderen, meeleven met gebeurtenissen, debatteren voor de wat oudere kinderen en, wat voor sommige kinderen ook een uitdaging is, praten in de groep.

activiteiten